hits

les nå og se om du skjønner !

"ta ta dej lua før du går inn i stua"

det sa hu bessmor når vi kom innat ætter ei lang økt utpå jordet , dæ var sammarn oppi bygda å ællt sku bli klart tæl vinters.. Dæ var hæktiske dar frå tidlig mårrån ,da sola sto opp tæl seine kvæl... Vi dreiv mæ no hele tia da , var ute å vart brone på arma og like sikkert som sola stakk fram så kom hu bessmor utpå jorde tæl øss mæ nysmorte brødblingser , dom var tjukke dom skivene ,å itte no slik nymotens må grøntfor på .... Vi sku nå itte eta opp maten ått dyra ... Termos med kaffe var dæ å å få slik att han bessfar vart vakjin å orke å arbe noen timer tæl. 

Vi unga fekk saft , slik mæ appelsin ti.... Digre glassflasker som vart lagt i bækken slik att dom vart kalde mæ døgg på seg ... 

Innimella vart det servert servert nybakst , mæ fullt ta sukker og kanel ... Hu bessmor visste att arbesfolk trengte dæ vesle ekstra ... 

Dæ var fine dager på garden om sammarn , sjølv om at dæ var mye å sætte fingra ti.. Folk smilte å lo da dagen var tel endes og dæ eneste vi fekk sjå på fjernsynet hass bessfar oppe var nyhetene ... Fra den store vela utafør -der nedi oslo.

titt som ofte tok vi ratt en fisjetur på dæ lille vatnet som merkelig nok het "storvatnet"  , da var dæ gjedda og åbbårn som sku jaktes på , mange fisk vart dæ sjølv om att dom fleste kænskje hadde egne seg bære tel å stenge sola ute.. 

- detti virker som om dæ er så lenge sea , men dæ var jo slik ..... Før 30 års sea... 

----------

og nå i 2016 sitter vi her da , nyrike på pengefronten ,higer etter mer ... Tilbudet er enormt og etterspørsel stor ... Verdien på det vi gjør måles i kroner , biler og hus . 

Hu bessmor er borte , en epoke er over , garden der oppe nærmest ligger å sover ... Det var ikke plass til alle de små ,som levde for dyra sine for å få livet til å gå. 

"Rike" det er vi hvis banker får sitt , men den dagen vi fær videre innser vi kanskje att vi bare har slitt ? 

Du kan kalle meg gammaldags , utdatert og bakpå .... Du kan kalle meg bygdetulling ,sliter og trell... Du kan se ned på meg fra din høye pidestall , jeg ska dra deg oppatt ved neste børsfall ... Diger båt på fjorden , hytte på fjellet , diger bil med ei vogn som ser ut som hotellet... Det er ikke der vi verdsetter stellet , den omsorgen hu bessmor kom med på jordet , det var sukker og kanel , hu tok oss på ordet , hu ville att livet sku væra søtt ,sjølv om vi arbeide støtt ... 

Så Dolce meg gabbana , og stjerna i Fana ...er itte no liv du kan ta med deg i grava .. 

Tusen takk for att akkurat du leste ... Og tenk , hva leste jeg faktisk ? Ha en deilig sommer 

2 kommentarer

Helene

06.06.2016 kl.23:48

Skjønte Ikke totning ???

Men trur jeg skjønte poenget!

Lever ett byliv i Hønefoss...

Som ådøling er Hønefoss byliv...

Fantastisk blogg Jr :)

Journey Of Freedom

07.06.2016 kl.00:00

Jeg skjønte det, og for et spennende innlegg! Bestemora mi lever fortsatt, og det er godt å se hvor annerledes hun er fra det man vanligvis ser i byene. Jeg har tenkt på at det kanskje ble bedre om ting gikk tilbake som de var, men samtidig vet jeg ikke om vi ville klart oss... Flott innlegg, stå på!

Skriv en ny kommentar

svein jr

svein jr

47, Jevnaker

#pappa , #samboer , #hobbyfotograf , jobber med mennesker , skriver det jeg tenker, opptatt av det meste som skjer i verden .. PLEASE FØLG DENNE BLOGGEN , DU KAN BLI OVERRASKET

Kategorier

Arkiv